2022-03-24

Dags för medelemstidningen igen. Ett nummer med spännande artiklar om kyrkorna i vårt avlånga land. Dessutom blir det en riktig (tillbaka i den fysiska världen alltså) bytesträff med årsmöte 7 maj. Vi är välkomna till Träffpunkt Simonsland i Borås. Det är Borås Filatelistklubb som arrangerar detta möte igen. Förra gången var mycket lyckad så ta chansen att delta nu. Föreningens kortlådor finns på plats även den här gången. Mer information och inbjurdan finns i medlemsutskicket.

2021-12-20

Snart är det jul. Vi kan glädjande nog se tillbaka på en mycket lyckad bytesträff i Växjö i början av oktober. Restriktionerna lättade precis som vi skulle mötas så med lite försiktigt avstånd kunde vi hålla en träff på samma sätt som innan. Munskydd, handsprit och handskar fanns för den som ville känna sig extra säker. Mycket god mat och mängder med fina kort förgyllde en trevlig samvaro med "goa" kyrksamlare. 

Vi hoppas nu på att vi kan anordna en träff även i vår. Tills dess så önskar vi alla en riktigt God Jul.


2021-08-11

Vår medlemstidning är på tryckeriet och kommer att skickas ut så snart det bara går. Glädjande nog så kan vi denna gång skicka med en inbjudan till bytesträff i Växjö. Vi hoppas att så många av våra medlemmar som kan tar chansen att anmäla sig. Mer information kommer att finnas på inbjudan. Det blir inga kringarrangemang med kyrkobesök i år, vi ligger lågt på den fronten, men Skogslyckans kyrka är öppen för den som vill ta sig en titt.

Ordförande låter hälsa att föreningens kortlådor kommer att finnas på plats och där finns stora mängder kort att fynda bland.


2021-03-25

I dessa märkliga tider så väntade vi in i det sista i hopp om att kunna bjuda in till en bytesträff med årsmöte i april. Så blir det inte. Vi håller årsmötet på distans och hoppas op att vi i juni kan träffas och byta kort och äta något gott tillsammans. Under tiden så finns ju kortlådan här på hemsidan med många fina och svåra kyrkkort i. Vår ordförande har dessutom börjat vårfotograferingen av kyrkor runt om i landet (självklart håller han avstånd och följer alla regler som finns). Några bilder kan ju beställas direkt i tidningen men det går även att beställa en lista över alla de kyrkor som fotograferats de senaste åren. Lär vara över 600 olika. 


2020-12-07

Tidningen är på väg. Ett välfyllt nummer att njuta av i dessa märkliga tider. Kortlådorna kommer att få en uppdatering någon gång under december har Ove lovat. Värt att se fram emot. 


2020-08-14

Nu är augustinumret på väg. Förutom nyheter om kyrkobyggnaderna så finns där även en klurig tävling, erbjudande om att köpa kort på "svåra" kyrkor, lite historia om Ivetofta kyrka + en hel del annat. Mycket läsning att ägna sig åt.

Under hösten kommer vår ordförande att försöka få till nya listor över vilka kort föreningen har i lådorna. Allt för att våra medlemmar ska kunna komplettera samlingen trots inställda bytesträffar.

Det är något att se fram emot. 


2020-08-09

Vi skjuter upp höstens bytesträff till nästa år. Restriktionerna kommer av allt att döma inte att lyftas till september och vi får rätta oss efter det. Borås Filatelistförening hälsar att vi är välkomna dit nästa september. Vi vill fortsatt se Växjö som plats för årsmötet i april. Förhoppningsvis går det bra.


2020-08-06

Nu är vår utställning i Växjö domkyrka nerplockad. Sista besökaren kom samtidigt som detta skedde men fick ändå en liten pratstund om kyrkor, samlande och bilderna som fortfarande satt uppe. Vaktmästaren i domkyrkan var förvånad över att vår bildspelsskärm inte hade fått fötter. Det är inte vi. Klart att kyrkintresserade låter den stå kvar. 


2020-07-01

Nu delar vi med oss av den artikel om vår utställning i Växjö domkyrka som Växjöbladet/Kronobergaren gjorde. Givetvis med tillstånd från reporter och utgivare..

2020-05-11

Årsmötet gick ju bra att klara av via post och e-post. De som tänkt att komma på årsmötet deltog och protokollet kommer i nästa nummer av Kyrk-Nytt. Under tiden så har ordförande och sekreterare varit i Växjö och monterat upp vår utställning om stiftets kyrkor. Det gick bra och vi fick toppenservice av personalen med ramar och placering. Har du möjlighet att besöka Växjö under sommaren så besök domkyrkan och Själakoret så får du se hur det blev. För den som inte kan det så finns några bilder från utställningen under "Aktiviteter".


2020-03-24

Tyvärr blir det inte alltid som man tänkt sig. Vårens bytesträff går inte att genomföra. Orsaken är givetvis alla restriktioner som nu finns runt att mötas. Vi vill givetvis inte att någon av våra medlemmar ska smittas då därför håller vi enbart ett digitalt/postburet årsmöte i år. Den som anmält sig eller tidigare sagt sig vilja komma till träffen kommer att få information och alla möteshandlingar skickade till sig. Via e-post för de som använder detta, via brev för de som vi inte har e-postadress till. Då anmälningstiden till bytesträffen går ut 17 april finns ännu tid att anmäla sig för att delta i årsmötet. 

Vi planerar att hålla nästa års bytesträff i Växjö. Under tiden ser vi fram emot att träffas i Borås till hösten.


2020-03-24

Vi ställer ut vykort i Växjö domkyrka i maj och juni. Det rör sig om en utställning kallad "Växjö stift 750 år". Växjö stift fyller 2020 850 år och i samband med detta vill vi visa, genom vykort, hur stiftets kyrkor och kyrkomiljöer såg ut för100 år sedan. Idén föll i god jord och vi välkomnades med utställningen som kommer att finnas i själakoret i domkyrkan. Vi hoppas och tror att detta går att genomföra och att Coronaviruset inte stoppar alla aktiviteter överallt.


2020-03-06

Så är då vårens nummer av Kyrk-Nytt postat. Det är mycket nyheter från kyrkornas värld.. De mycket uppskattade korterbjudandena fortsätter även i år. En ny kortsordstävling att klura på, boktips, inbjurdan till årsmötet och mycket mer att läsa om. Tyvärr står det fel datum i inbjudan och även på sidan 3 i tidningen. Det är lördagen 25 april som gäller.


2019-12-10

Medlemstidningen är på väg till er alla från ett för dagen vintrigt och kallt Blekinge. Vi kan redan nu tala om att årsmöte med bytesträff kommer att hållas i Växjö 25 april. Vi är i Skogslyckans församlingshem kl 10-15. Mer information och anmälningsblankett kommer med marsnumret av Kyrk-Nytt.

Tills dess - en riktigt god jul!


2019-10-15

Här kommer en artikel om föreningens årsmöte som publicerades i Kvällsstunden. Den har legat i kö sedan i april då de hade väldigt mycket material som skulle in i tidningen. Vi har fått lov att lägga ut den som pdf-fil av Lars Sönnergren som skrivit den. 

För den som saknat information om höstens bytesträff i Hässleholm så finns nu två bilder från träffen under aktiviteter. Det var en sedvanligt jättetrevlig träff med stora mängder kort att fynda bland. Några nya ansikten dök också upp. Kul att träffa nya medlemmar.


2019-06-27

Så här i sommarvärmen kommer en försenad rapport från Olofströmsmässan. Kanske inte den bästa besöksdagen eftersom det var den första riktiga sommardagen för året. En hel del folk kom det ändå. Några tog information om vår förening och skulle lämna vidare till intresserade. Några nya medlemmar har vi tyvärr inte märkt av men förhoppningsvis blir det lite ringar på vattnet så att intresserade hör talas om oss.


2019-05-02

Årsmöte och bytesträffen i Västerås är nu över. Bra uppslutning och ett fint arrangemang. Grädde på moset var en guidning av Mikaelikyrkan, nyrenoverad och fin. Ett stort tack till arrangörerna som såg till att vi trivdes på alla sätt. Den här gången blev vi uppmärksammade av Västmanlands Läns Tidning som hade ett reportage om oss (med blänkare på första sidan). Ytterligare ett reportage kommer att dyka upp i tidningen Kvällsstunden så småningom. 

Med tillstånd från VLT kan även icke-prenumeranter läsa artikeln som publicerades 29 april här:

2019-02-12

Det börjar närma sig vår och därmed är det dags för Årsmöte och bytesträff. Den här gången är vi inbjudna till Västerås. Mer information kommer med nästa medlemsutskick. Boka gärna in 27 april redan nu.

Glöm inte att anmäla adressändringar till sekreteraren, ny medlemsförteckning är på gång. 


2018-10-05

Så var höstens bytesträff över. Vi träffades och trivdes i Norrköping. Fina lokaler, massor av kyrkkort och gott fika. Just den här helgen var det kulturnatten i stan och för oss som passade på med ett litet besök i Hedvigs kyrka blev det en annorlunda upplevelse. Det var fritt fram att traktera instrument i koret. Rundturen accompanjerades av trummor och gitarrer. Gott om folk och guide på plats. Även museet i Kyrkans Hus var öppet under eftermiddagen och erbjöd en extra upplevelse. Stort tack till Tore för en mycket lyckad träff..


2018-08-23

Alldeles nya listor med föreningens kort finns att titta på. Vi hopps att medlemmarna hittar vad de saknar i sin samling. Det är aldrig för sent att beställa. Finns korten i lådan så skickar vi dem till dig.


2018-08-16

Nu håller jag tummarna för att alla får sin tidning som de ska. Den är lagd på brevlådan i alla fall. Förutom en hel del spännande nyheter finns det fina erbjudande om att köpa kort på svåra kyrkor.

Det börjar även bli dags för höstens bytesträff. Den här gången är det Tore som håller i det och vi finns i Norrköping, Kyrkans Hus, 29 september kl. 9-15.


2018-04-29

Så har vi haft bytesträff med årsmöte. Den här gången var vi i Borås. Arrangemangett sköttes helt av Borås Filatelistförening som ska ha allt beröm för ett fint möte. Den här gången öppnade vi gemensamt upp för handlare utifrån, och de kom. Förutom föreningens egna kortlådor med 20.000 kort fanns det många tusen kort till i receptionen utanför. En egen liten utställning med Borås kyrkor hade de också satt ihop till glädje för oss tillresta. Som enveten statistiker kan jag även avslöja att vi var fler deltagare än vad vi varit de senaste åren. Räknar vi sedan in att det kom en del "utomstående" och var nyfikna på vår hobby får man säga att det var ett mycket lyckat möte.

Även media blev nyfikna. Borås Tidning dök upp och det resulterade i en trevlig artikel.Vi har fått lov att publicera den här. (Tryck på fyrkanten i övre hörnet så öppnas artikeln i en ny flik.)

Nyheter

2018-03-08

Nu finns även svart-vita och kolorerade kort i kortlådan. Passa på att se om du behöver komplettera din samling.


2018-03-07

Årsmöte med bytesträff kommer i år att ske i Borås. Det är Borås Filatelistförening som har bjudit oss välkomna till Simonsland 14 april kl. 10-15. Mer information och anmälningsblankett kommer i nästa nummer av Kyrk-Nytt som är under tillverkning.

Ett samarrangemang innebär lite extra av det mesta. Det kommer att vara en utställning med kyrkkort och flera av "Boråsarna" har aviserat att de kommer dit med sina kortlådor. Spännande att prova på ett nytt sätt att nå ut. Hoppas så många medlemmar som möjligt tar sig dit.


2017-12-13

Premiär för "Kortlådan". Här kan alla medlemmar lägga upp sin egen annons. Det fungerar precis som i tidningen men med möjligheten att lägga till detaljerade listor över både det som finns av dubbletter och det som saknas i samlingen. Först ut är föreningens egna kortlådor. För enkelhetens skull så är det två listor, en sorterad stiftsvis och en landskapsvis. Vi har även en del svartvita kort som inte är färdiginventerade ännu. Dessa listor kommer också att publiceras så småningom.

Detta är en vidareutveckling av vårt erbjudande "Köp kort och stöd föreningen", och samma priser och regler gäller även nu.


2017-12-13

Decembernumret av Kyrk-Nytt är postat. Med i kuvertet är både inbetalningskort för medlemsavgiften 2018 och en julgåva från föreningen. Tidningen är som vanligt full med nyheter om kyrkobyggnader och sista sidan innehåller erbjudande om att köpa foton på "svåra" kyrkor.

Med detta vill jag önska er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År.


2017-10-22

Det har tagit lite tid men nu är det äntligen dags att lägga upp några bilder från bytesträffen i Gräshagskyrkan. Det blev ett lyckat arrangemang med bra uppslutning. På borden fanns bl.a. föreningens egna kortlådor med ca 25.000 kort att bläddra i.  God morgonfika och finfin lunch bjöds det också på.

Efter lunch gjorde vi ett fint besök i Ekhagskyrkan där Rose berättade om såväl historien bakom bygget som utsmyckningen i dagens kyrka.

Tack till alla som hjälpte till att skapa en härlig dag.


2017-09-22

Idag blev ordförande Ove och sekreterare Eva intervjuade av lokalradion inför bytesträffen på lördag. Slutsatsen blev att det är ett visst släkte som samlar på kyrkkort. Även om jämförelsen med Pokemonkorten inte kändes helt riktig.


2017-06-23

Nu är utställningen på plats. Passa på i sommar att besöka Jönköping och ta en titt på alla kyrkvykorten.


2017-05-05

Tid och plats för höstens bytesträff är nu bestämt. 23 september kl.10-15 i Gräshagskyrkan i Jönköping. Vi finns på plats en timme före utsatt tid för den morgonpigge. Mer information och inbjudan kommer i nästa nummer av Kyrk-Nytt.


2017-05-05

I sommar anordnar föreningen en utställning i Jönköping. Tillsammans med Sensus och Svenska kyrkan i Jönköping kommer vi att visa kyrkkort från hela världen i en utställning. Där finns även en utställning som skildrar hur modets växlingar förändrat svenska kyrkor under 1900-talet. Vi bjuder även på en chans att bläddra i album, läsa medlemstidningar, se på ett bildspel med kyrkofotografier m.m. Barn kan rita sin egen kyrka.

Platsen är Diakonicentrum Navet i Jönköping och premiären sker till midsommarhelgen. Sista chansen att se den är 31 augusti. För öppettider hänvisas till www.svenskakyrkanjonkoping.se.


2017-04-04

Den som väntar på något gott... Nu finns det några bilder från årsmötet i Enköping upplagda under Aktiviteter. Vi som var där hade en härlig dag med många kort, god fika och ett välkommet besök i Svinnegarns kyrka. Några besökare från trakten hittade oss och vi fick visa vad vi håller på med. Ett varmt tack till Jan som arrangerade det hela.


2017-03-16

Nu är Kyrk-Nytt på väg till alla medlemmar. Vi har dessutom fått klartecken till ett besök i Svinnegarns kyrka under årsmötet i Enköping. En vaktmästare kommer att låsa upp denna fina kyrka åt oss. Ett unikt besök då kyrkan används väldigt sällan och hålls låst övrig tid.


2017-02-20

Nu är det bestämt. Årsmöte med bytesträff blir i Enköping, närmare bestämt i Ungdomsvåningen i Kyrkans hus. Mer information med karta och anmälningsblankett kommer i nästa nummer av Kyrk-Nytt. Även denna gång kommer föreningens vykort att finnas till försäljning. Vi har sålt många paket men det finns fortfarande spännande och svåra kort kvar i lådorna.Vi ses där.


2016-12-14

Bättre sent än aldrig. Det var lite problem med leveransen av Kyrk-Nytt den här gången. Nu har jag fått den och decemberutskicket är på väg. En fullspäckad tidning samt exklusivt framtagna vykort av Ubbhults nya kapell kommer att landa i medlemmarnas brevlåda om någon dag. Vi har också ett riktigt bra erbjudande om att köpa kort för att stödja föreningen. Som vanligt finns Oves och Marias foton att köpa av för den som saknar de där sista svårtåkomliga kyrkorna i sin samling.

Nu vill webmaster bara avsluta med att önska alla hemsidans besökare en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År.


2016-10-15

-Lite sent, jag vet, men jag har väntat på bilderna från träffen. Nu har de kommit. Ni kan se dem under fliken Aktiviteter. Det blev en mycket lyckad träff i ett sensommarskönt Vadstena. Vi hade turen att få- en lokal med utsikt över den solglittrande Vättern. Besöket i Trefaldighetskyrkan var en höjdpunkt. En nästan okänd kyrka och så vacker inuti. Maten var god och sällskapet det bästa. Jo men visst. Det fanns kyrkkort där också. Stora mängder. Vi som var där åkte hem med många fina fynd.

Vi kom i tidningen också. Motala Vadstena Tidning kom och gjorde ett fint reportage om oss (som även publicerades i Corren). Du som vill kan läsa artikeln här.


2016-09-17

Höstens bytesträff närmar  sig raskt. Bara en vecka kvar. Nu är det klart att vi kommer att hålla till i Strandrummet på folkhögskolan. Det är i samma byggnad som receptionen och dessutom i markplan. På borden kommer att finnas 15-20.000 kort som säljs till förmån för vår förening. Dessutom finns givetvis en del nyheter som fotograferats av medlemmarna under sommaren och vi har alltid plats för deltagarnas egna dubblettlådor. Alla hälsas varmt välkomna.


2016-06-21

Nu är det bestämt var höstens möte kommer att avhållas. 24 september möts vi i Vadstena folkhögskolas lokaler. Det är granne med de stora kyrkliga begiventerna i stan, klosterkyrkan och Pilgrimscentrum, för den som vill passa på att ta en titt. Vi kommer också att ha möjlighet att titta på Trefaldighetskyrkan som hör till folkhögskolan. Som vanligt blir det fika, lunch och massor med kortlådor att botanisera i. Mer information och anmälningsblankett medföljer nästa nummer av Kyrk-Nyttt.


2016-04-27

Så har vi haft årsmöte i Västerås. Det var mycket lyckat. Fullt med kortlådor för oss att gå igenom. Det var knappt tid för att besöka domkyrkan och stadsbiblioteket för att se vår utställning. Några av oss gick dit i alla fall och det var väl värt tiden. En mycket vacker kyrka och biblioteket hade ordnat med böcker om kyrkor och en modell av Västerås dominikanerkonvents kloster i samband med vår monter vilket gav en jättefin upplevelse av utställningen. Uppslutningen var god, förtäringen förstklassig och vykortsfynden många. Ett stort tack till Hans och Sonja för att de gav oss en härlig dag i Västerås. Bilder från träffen finnns här.


2016-04-22

Tidningen Dagen har haft en stor artikel om Samlarföreningen Kyrkvännerna idag.

Du kan läsa artikeln i sin helhet på deras hemsida.

Vi ska inte heller glömma att Kyrkans Tidning också har haft en mindre artikel om vårt årsmöte i veckans nummer.


2016-04-02

Nu är vår utställning på plats i montern på Västerås stadsbibliotek. Här visas en översiktsbild över montern. Detaljbilder finns på den här sidan.

Utställningen visas under hela april månad och eventuellt även i maj, då biblioteket undrat om den kan få vara kvar lite längre.2016-03-17

Mars-numret av Kyrk-Nytt postas idag. Ett fullspäckat nummer med bl.a. en inbjudan till årsmöte med bytesträff i Västerås. Vi hoppas så många som möjligt tar chansen att komma. I sambad med årsmötet har vi även en utställning i Västerås stadsbibliotek om föreningen. Den kommer att finnas där under hela april månad. Vi visar upp hur roligt det är att samla på kyrkkort och även vilka fördelar ett medlemskap i Samlarföreningen Kyrkvännerna kan ge.


2015-12-14

Kyrk-Nytt är på väg! Efter att förgäves ha väntat på de nya bankgiroblanketterna in i det sista, har nu decembernumret av vår medlemstidning lämnats in hos postombudet. Den innehåller bl.a. en presentation av vår nya hemsida, beställningsmöjliget av kort, en ny tävling, efterlysningar och säljes-annonser. Dessutom får alla medlemmar en julklapp från oss. Vi har också "tråcklat" ihop en lösning så inbetalningen av medlemsavgifterna ska kunna fungera.


2015-11-19

Efterslysning!

I samband med årsmötet i Västerås kommer vi att ordna en utställning om Samlarföreningen Kyrkvännerna i Västerås bibliotek. Nu vill styrelsen gärna ha bilder från föreningens tidigare verksamhet. Har du bilder eller minnen/föremål som du vill visa upp så hör av dig till oss. Insända kort kommer givetvis att returneras.2015-11-19

Årsmöte med bytesträff i Västerås. 23 april träffas vi i IOGT:s lokaler i Västerås. Det blir sedvanligt välkomnande med frukost innan vi öppnar kortlådorna. Möjlighet kommer att finnas för besök i Västerås domkyrka. Mer information samt anmälningsblankett kommer i Mars-numret av Kyrk-Nytt.